Włoskie paluszki z rozmarynem

W dużej misce wymieszaj mąkę, oliwki, rozmaryn, drożdże i cukier.

Składniki na 16 sztuk:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki czarnych oliwek
  • drobno posiekanych
  • 2 łyżki igiełek świeżego rozmarynu posiekanych
  • 7 g (saszetka) suszonych drożdży
  • łyżeczka cukru pudru
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Reklama

Sposób przygotowania:


1. W dużej misce wymieszaj mąkę, oliwki, rozmaryn, drożdże i cukier. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj wodę z oliwą i dodaj do ciasta, dalej mieszając. Zagnieć gładkie ciasto. Posmaruj oliwą i włóż z powrotem do miski. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.

2. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wyłóż półkę piekarnika papierem do pieczenia.

3. Zagnieć ciasto ponownie. Podziel na 16 części i zroluj je na długie paluszki grubości ok. 1 cm. Ułóż na wyłożonej papierem półce. Piecz 15 minut, tak aby się zrumieniły.

4. Wyjmij paluszki z piekarnika i przełóż na drucianą półkę, aby wystygły. Podawaj z dowolnym dipem, np. z sera pleśniowego zmiksowanego z gruszką i miodem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje