Wytrawna tarta

Mąkę przesiej z solą i cukrem. Dodaj pokrojone, chłodne masło i posiekaj.

Składnik na 10-12 porcji:

Reklama

Kruche ciasto:

  • 30 dag mąki orkiszowej
  • 20 dag masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru

Nadzienie:

  • 30 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 10 dag ostrego sera, np. oscypka
  • 4 jajka
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • po szczypcie gałki muszkatołowej, majeranku i ostrej papryki
  • parę gałązek rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:


1. Mąkę przesiej z solą i cukrem. Dodaj pokrojone, chłodne masło i posiekaj. Wbij jajko i wlej śmietanę. Zagnieć w kulę i owiń folią spożywczą. Schładzaj 30 minut.

2. Rozwałkuj ciasto na koło grubości 3-4 mm i średnicy odrobinę większej niż tortownica. Placek przełóż do tortownicy. Ponakłuwaj widelcem i piecz 10 minut w 200ºC.

3. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, a gdy przestygną, pokrój na plasterki. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Śmietanę wymieszaj z jajkami, startym serem i przyprawami. Pomidory pokrój w plastry. Ziemniaki i cebulę wyłóż na ciasto, wyrównaj wierzch, rozłóż pomidory i rozmaryn, zalej śmietaną i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 40 minut w 190ºC.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje