Zapiekanka z kaszy kukurydzianej

Prosta zapiekanka z selerem naciowym i pomidorami.

Składniki na 4 porcje:

- 250 g kaszy kukurydzianej,
- sól,
- tłuszcz do formy,
- 1 seler naciowy,
- 5 średniej wielkości pomidorów,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 75 g sera Provolone,
- 2 łyżki nasion słonecznika

Przygotowanie:

Kaszę wsypać do 1,25 l. osolonego wrzątku i intensywnie mieszając gotować przez 35 minut, aż masa będzie odchodzić od garnka. Polentę natychmiast przełożyć do natłuszczonej formy. Selera pokroić i obgotować przez 3 minuty w osolonej wodzie. Pomidory pokroić w plastry. Warzywa ułożyć na polencie, posypać ziołami, skropić oliwą. Zapiekankę posypać startym serem i ziarnami słonecznika. Zapiekać ok 15 minut w 200 st. C.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 1680 kJ/401 kcal

Dowiedz się więcej na temat: kasza | kasza kukurydziana | polenta | zapiekanka | seler | potrawy wegetariańskie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje