Zimne nóżki

Klasyczne przystawka.

Składniki:

- 4 nóżki wieprzowe,
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- 5-6 jajek na twardo,
- ząbek czosnku,
- marynowane grzybki marynowana papryka,
- cząstki cytryny i rukola do dekoracji

Przygotowanie:

1. Dokładnie oczyszczone, umyte nóżki zalać 4 l zimnej wody i na bardzo małym ogniu gotować do chwili, gdy mięso da się łatwo oddzielić od kości. W trakcie gotowania dołożyć oczyszczone warzywa, posolić.
2. Ostudzone mięso pokroić w cienkie plasterki lub w paski. Przygotować 10-12 filiżanek. Przecedzony wywar z nóżek przyprawić do smaku solą, pieprzem i roztartym czosnkiem.
3. Do filiżanek wlać po 4 łyżki wywaru, zastudzić. Na galarecie ułożyć połówki jajek ugotowanych na twardo (żółtkiem do dołu), mięso, posiekaną w kosteczkę papryczkę i grzybki. Zalać wywarem i pozostawić do zastygnięcia. Gotową galaretę wybić na półmisek, udekorować cząstkami cytryny i rukolą.
Czas przygotowania: 1 i 1/2 godziny
1 porcja: 190 kcal

Dowiedz się więcej na temat: mięso | przystawki i przekąski | wieprzowina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje