× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Kaczka w pomarańczach

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Na wyjątkową okazję.

Zdjęcie

Kaczka w pomarańczach /Smacznego
Kaczka w pomarańczach
/Smacznego
Składniki:

- 1 sprawiona kaczka,

Reklama


- 3 pomarańcze,
- 1 cebula, sól, pieprz,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka zielonego pieprzu marynowanego,
- 1 szklanka bulionu drobiowego

Przygotowanie:

Kaczkę umyj, natrzyj solą i pieprzem. Połówki cebuli i sok z 1 pomarańczy umieść we wnętrzu kaczki. Otwór zepnij. Ptaka ułóż w brytfance, podlej filiżanką gorącej wody. Wstaw do piekarnika 175 st. C i piecz 1 i 3/4 godziny. Z jednej pomarańczy skórkę potnij w paseczki julienne, a miąższ pokrój na półplasterki, wyciśnij sok z ostatniej pomarańczy, wymieszaj z miodem i juljenne. Po 45 min pieczenia kaczkę obróć i od czasu do czasu smaruj miodową pomadą. Na 15 min przed końcem pieczenia dodaj plasterki pomarańczy i ziarenka pieprzu. Temperaturę zwiększ do 225 st. C, aby kaczka ładnie się przyrumieniła. Wyjmij. Wywar przecedź, wymieszaj z bulionem, zagotuj. Zagęść mąką ziemniaczaną. Do sosu ponownie włóż pomarańcze, przypraw. Podawaj z ryżem wymieszanym z rodzynkami.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Lubisz potrawy z drobiu? Zobacz również:

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Smacznego
Więcej na temat:pomarańcza | kaczka | drób

Zobacz również

  • Jak wykonać dekorację z czekolady

    Czekolada nie tylko doskonale smakuje, ale jest też wspaniałym plastycznym materiałem. Można z niej wyczarować prawdziwe cudeńka. Wystarczy zrobić... plastyczną czekoladę więcej

  • Oceń tekst

    Ocen: 14

Reklama

Skomentuj artykuł: Kaczka w pomarańczach

Przejdź do forum »

Wasze komentarze (1)

Dodaj komentarz
Ania

~Ania -

wyszla mi pyszna!!!

Reklama