× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

  • ×

    Treść dostępna również w wersji mobilnej
    na m.interia.pl oraz w aplikacjach na iOS i Android

  •  

    Kotlety pożarskie

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Klasyczne danie.

Zdjęcie

Kotlety pożarskie /Smacznego
Kotlety pożarskie
/Smacznego

Reklama


Składniki na 4 porcje:

- 40 dag mięsa mielonego z drobiu,
- 2 jaja,
- 2 łyżki mleka,
- bułka tarta,
- sól, pieprz,
- gotowa przyprawa do mięsa mielonego,
- natka pietruszki,
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Łyżkę tartej bułki wymieszać z mlekiem. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Mięso mielone przełożyć do salaterki. Dodać do niego żółtka, tartą bułkę, posiekaną natkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do mielonego. Wyrobić całość na jednolitą masę. Z białek ubić pianę, dodać do mięsa i delikatnie wymieszać. Formować niewielkie owalne kotlety. Obtaczać je w tartej bułce, każdy lekko spłaszczyć nożem. Smażyć na niezbyt gorącym oleju, uważając, aby wierzch mięsa nie był zbyt przyrumieniony, a środek surowy. Podawać bezpośrednio po usmażeniu jako danie obiadowe. Najlepiej smakuje z ziemniakami z wody i zieloną sałatą z pomidorami i ogórkiem polaną sosem winegret.

Czas przygotowania: 35 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Smacznego
Więcej na temat:drób | mięso mielone

Zobacz również

  • Oceń tekst

    Ocen: 6

Reklama

Skomentuj artykuł: Kotlety pożarskie

Przejdź do forum »

Wasze komentarze (2)

Dodaj komentarz
kucharz

~kucharz -

jak chcesz możesz sobie je nawet ugotować na parze (nie tak jak "w Polsce") tylko wtedy to już nie będą kotlety pożarskie.

mysz

~mysz -

czy w Polsce trzeba ciagle jesc smazenine! To samo mozna upiec w piekarniku bez dodatku tluszczu!

Reklama