× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Muszle ze szpinakiem

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Szpinak może być pyszny!

Zdjęcie

Muszle ze szpinakiem /Smacznego
Muszle ze szpinakiem
/Smacznego

Składniki:

- 30 dag makaronu - duże muszle,
- 2 łyżki oleju,

Reklama


- 0,5 kg. szpinaku,
- 20 dag mielonego białego sera,
- 6 dag bułki tartej,
- 100 ml. mleka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 małe cebule,
- 1 puszka pomidorów obranych,
- 4 łyżki masła,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Makaron ugotować we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Po ugotowaniu zahartować w zimnej wodzie. Cebule posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, szpinak oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić. Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić połowę cebuli i czosnek, dodać szpinak i smażyć aż nieco zmniejszy swą objętość. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, smażyć jeszcze przez chwilę. Do miksera włożyć ser, bułkę tartą, szpinak i mleko, dobrze zmiksować, przełożyć do miski i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić muszle makaronowe. Na pozostałym maśle zeszklić resztę cebuli, dodać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 10 min. Po tym czasie sos zmiksować i przelać na dno naczynia żaroodpornego. Na sosie ułożyć muszle i zapiekać przez ok. 20 min. w 180 st. C.
Czas przygotowania 1 h. Przepis na 6 osób.

Kalkulator kalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Smacznego

Zobacz również

  • Pizza z szynką i pomidorkami cherry

    Jeśli lubisz więcej sera, warto tuż przed końcem pieczenia posypać pizzę drobno startym parmezanem. Można też ułożyć cienkie wiórki parmezanu na gotowej już pizzy (ser nie straci wtedy smaku). więcej

  • Oceń tekst

    Ocen: 30

Reklama

Skomentuj artykuł: Muszle ze szpinakiem

Przejdź do forum »

Wasze komentarze (1)

Dodaj komentarz
Anka

~Anka -

Wygląda cudownie :) Na pewno spróbuję

Reklama