× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

  • ×

    Treść dostępna również w wersji mobilnej
    na m.interia.pl oraz w aplikacjach na iOS i Android

  •  

    Przecieraki ziemniaczane

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Tzw. szare kluski ziemniaczane

Zdjęcie

Przecieraki ziemniaczane /Smacznego
Przecieraki ziemniaczane
/Smacznego
Składniki na 6-8 porcji:

- 1 kg ziemniaków,

Reklama


- 50 dag twarogu,
- 1 jajko, sól, pieprz,
- mąka pszenna (około 2 szklanek),
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżka oleju lub masła

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, umyj. Zetrzyj na tarce o grubym oczku. Dobrze odciśnij. Następnie zetrzyj twaróg, wymieszaj z ziemniakami. Wbij jajko, dodaj szczyptę soli, mąkę ziemniaczaną i tyle mąki pszennej, aby dało się łatwo zagnieść ciasto.
2. W dużym garnku ugotuj wodę, posól. łyżeczką z masy formuj kluski i kładź na wrzątek. Kiedy kluski wypłyną na powierzchnię wody, wyjmij je łyżką cedzakową.
3. Cebulę obierz, posiekaj, podsmaż na maśle. Przypraw solą i pieprzem. Okraś gotowe przecieraki. Przecieraki po ugotowaniu można też dodatkowo posypać pokruszonym twarogiem i polać stopionym masłem bez cebulki.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Wartość kaloryczna 1 porcji: 300 kcal.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Smacznego

Zobacz również

  • Mr. Pebble i Gruda

    Powieść o miłości i śmierci w PRL, napisana słodko-gorzkim stylem. O rodzącej się w trudnych czasach miłości, mężczyźnie, który zawiódł i kobiecie, która nie miała wyboru... więcej

  • Oceń tekst

    Brak ocen

Reklama

Skomentuj artykuł: Przecieraki ziemniaczane

Przejdź do forum »

Wasze komentarze (1)

Dodaj komentarz
anka

~anka -

prawdziwe szare kluski są bez twarogu i mąki ziemniaczanej. tylko mąka pszenna

Reklama