Przepisy Ani Starmach na dania w 25 minut

Nie ma tu homarów, kawioru i ślimaków. Są łatwo dostępne niedrogie produkty i proste patenty na to, jak w 25 minut przygotować w kuchni wyśmienite dania - zapewnia Ania Starmach, zachęcając do zapoznania się z przepisami z jej najnowszej książki "Pyszne 25". A oto kilka z nich!

Tarta z cukinią, kabaczkiem i kozim serem
Tarta z cukinią, kabaczkiem i kozim seremWydawnictwo Znak

Tarta z cukinią, kabaczkiem i kozim serem

Oj, ta tarta jest grzechu warta! Szczególnie jeśli, podobnie jak ja, jesteś fanem grillowanych warzyw. Cukinia i kabaczek to małżeństwo bardzo zgodne, świetnie dogaduje się też z bakłażanem, wiec jeśli akurat masz go pod ręką, nie zawahaj się go użyć. Pikanterii całemu daniu dodaje kozi ser, który choć może to trudno sobie wyobrazić, smakuje jeszcze lepiej po zapieczeniu.

Składniki (dla 4 osób)

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 200 g)
  • 1 cukinia
  • 1 kabaczek
  • 1 bakłażan
  • 1 pomidor
  • 100 g koziego sera
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 3 jajka
  • świeży tymianek
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Cukinię, bakłażana i kabaczka pokrój w cienkie plastry i przesmaż je na patelni na odrobinie oliwy z oliwek. Śmietankę wymieszaj z jajkami, dodaj posiekany tymianek, dopraw solą i pieprzem. Ciasto przełóż do formy, ułóż na nim warzywa, dodaj plastry pomidora, całość polej masą jajeczną. Na wierzchu połóż pokruszony kozi ser. Wstaw do piekarnika na 20 minut i gotowe

Małe tarty z kremem waniliowym, z figami i śliwkami

Małe tarty z kremem waniliowym, z figami i śliwkami
Małe tarty z kremem waniliowym, z figami i śliwkamiWydawnictwo Znak

Kruche ciasto przygotowuję przynajmniej raz w miesiącu, porcjuję, zamrażam, a potem, gdy przychodzą niezapowiedziani goście, mogę przygotować obiad lub deser w jedyne 25 minut. Ciasto rozwałkowuję, przekładam do formy, piekę, dodaję sezonowe warzywa lub owoce i gotowe. Te tartaletki przygotowałam pewnego wrześniowego piątkowego popołudnia. Moim koleżankom tak zasmakowały, że "przypadkiem" wpadły do mnie jeszcze w sobotę i niedzielę, za każdym razem upominając się o figowo-śliwkowy podwieczorek.

Składniki (4 sztuki):

  • 1 opakowanie gotowego kruchego ciasta (ok. 300 g) lub: 200 g mąki, 75 g masła, 1 jajko, 2 łyżki cukru pudru, 
  • 250 g mascarpone
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 świeże figi
  • 10 śliwek

Przygotowanie: 

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C. Jeśli samodzielnie robisz ciasto, połącz mąkę, masło, żółtko i cukier. Jeśli ciasto będzie za suche, dodaj odrobinę zimnej wody. Ciasto zlep w kulkę i wstaw na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkuj (to samodzielnie wykonane lub to kupne) i przełóż do czterech małych foremek na tarty, wyłóż je papierem do pieczenia, obciąż suchymi ziarnami fasoli lub ryżem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 7 minut. Po tym czasie zdejmij obciążenie i piecz tartaletki jeszcze ok. 13-18 minut. Po upieczeniu ciasto ostudź, a figi i śliwki pokrój w plasterki. Śmietankę ubij, połącz z serkiem mascarpone, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Na wystudzony spód każdej tartaletki wyłóż kremową masę, na wierzchu ułóż plasterki świeżych fig i połówki śliwek.

Lody bananowe na patyku

Lody bananowe na patyku
Lody bananowe na patykuWydawnictwo Znak

Tak naprawdę to nie są prawdziwe lody - bardziej dobry patent na to, jak z owoców przygotować orzeźwiający mrożony deser. Jestem pewna, że ci zasmakuje! W podobny sposób możesz potraktować kiwi, truskawki i brzoskwinie!

Składniki (8 sztuk):

  • 4 banany
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 70 g orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka oleju

Przygotowanie:

Banany obierz ze skórki, przekrój w poprzek na połówki, nabij na patyczki do szaszłyków i włóż do zamrażarki na 20 minut lub dłużej (to zależy, jak twarde owoce lubisz). W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z dodatkiem oleju. Orzechy drobno posiekaj. Zmrożone banany oblej do połowy gorącą czekoladą i obsyp orzeszkami.

Sałatka z łososiem

Sałatka z łososiem
Sałatka z łososiem Wydawnictwo Znak

Masz ochotę na sałatkę, więc idziesz do pobliskiej knajpki, a tam "caprese, grecka, nicejska...". Hmm, gdzieś to słyszałeś? Jadłeś tysiące razy? Opuść to miejsce i skieruj się w stronę własnej kuchni. Daj się oczarować lekkiej sałatce z łososiem, winogronami i miodowym sosem. Jestem pewna, że jeśli podzielisz się z kimś tym daniem, będziesz musiał się też podzielić przepisem. Niebanalna, prosta i pyszna!

Składniki (dla 2 osób):

  • 2 kawałki filetu z łososia po 150 g
  • 250 g roszponki (lub innej dowolnie wybranej sałaty)
  • 1 mała kiść ciemnych winogron
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 50 g sera z niebieską pleśnią
  • garść kiełków rzodkiewki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sos:

  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Orzechy upraż na patelni bez tłuszczu, dzięki temu będą bardziej chrupkie. Łososia obsyp odrobiną soli i pieprzu, połóż na patelni skórą do dołu i smaż na odrobinie oliwy z oliwek przez 3 minuty. Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze minutę. W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu. Na talerzach rozłóż roszponkę, kiełki, dodaj orzechy, winogrona, łososia, całość polej sosem miodowym i pokruszonym serem pleśniowym.drobno posiekaj

Zupa ze szpinakiem i paluszkami serowymi

Zupa ze szpinakiem i paluszkami serowymi
Zupa ze szpinakiem i paluszkami serowymiWydawnictwo Znak

Obiad bez zupy? Nie u mnie w domu! Zupa być musi - w zimie rozgrzewa, a w lecie chłodzi! Ten krem ze szpinaku wygląda bardzo elegancko i aż trudno uwierzyć, że przygotowuje się go jedynie w dwadzieścia pięć minut. Chipsy z szynki i paluszki serowe możecie stosować także jako dodatek do innych zup, dlatego warto opanować sztukę ich przygotowania, a jak to zwykle bywa w moich przepisach - nie będzie to trudne!

Składniki (dla 4 osób):

  • 500 g świeżego szpinaku
  • 0,5 arkusza gotowego ciasta francuskiego (ok. 100 g)
  • 600 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej lub podobnej

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Cebulę, rozmaryn i czosnek drobno pokrój. Podsmaż je na oliwie z oliwek. Po kilku minutach dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i szpinak, smaż przez chwilę, aż szpinak puści wodę, po czym zalej warzywa gorącą wodą lub bulionem. Gotuj ok. 15-20 minut na mały ogniu. Szynkę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pie-karnika na15 minut. Ciasto rozwiń, posyp startym serem i solą, lekko rozwałkuj, po czym po-krój w cienkie paski, każdy z nich zwiń w spiralę. Paluszki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na mniej więcej 10-15 minut. Gdy warzywa w zupie będą miękkie, zmiksuj je na gładką masę, dodaj śmietankę, dopraw do smaku solą i pieprzem i zagotuj. Gorącą zupę podawaj z chipsami z szynki i paluszkami z serem

Wydawnictwo Znak
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas