× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Sałatka z grejpfrutem

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

2-3 dojrzałe, czerwone grejpfruty, główka sałaty (najlepiej sałaty zielonej lub lodowej), 15-20 dag półtwardego żółtego sera np. Gouda lub miękkiego sera typu camembert (wedle upodobania), 2/3 szklanki rodzynek, średniej wielkości jabłko, sok wyciśnięty z połowy cytryny lub z jednej cząstki grejpfruta.

Zdjęcie

    /© Panthermedia
   
/© Panthermedia
Sałatę starannie umyj i osusz. Następnie podziel jej liście na mniejsze kawałki (nie używaj noża, najlepiej porwij liście w dłoniach).

Grejpfruty dokładnie umyj, a następnie obierz ze skórki. Podziel je następnie na cząstki. Każdą z nich dokładnie oczyść z białych błonek (są dość gorzkie w smaku).

Reklama

Ser pokrój na niewielkie kostki. Jeżeli wybrałaś ser typu camembert, przed pokrojeniem go schłodź - stwardnieje i łatwiej będzie go ciąć nożem.

Jabłko umyj i obierz. Usuń gniazdo nasienne, a miąższ pokrój w średniej wielkości kostkę. Skrop sokiem wyciśniętym z połówki cytryny lub cząstki grejpfruta, aby nie ciemniało.

Tak przygotowane składniki sałatki połącz w salaterce. Następnie dodaj do nich rodzynki i ostrożnie wymieszaj (cząstki grejpfruta powinny pozostać w całości).

Gotową sałatkę od razu podawaj, np. z tostami. Sałatkę możesz serwować jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań, np. mięsnych.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety
Więcej na temat:sałatka

Zobacz również

  • Oceń tekst

    Ocen: 2

Reklama

Skomentuj artykuł: Sałatka z grejpfrutem

Przejdź do forum »

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz

wyślij SMS o treści KOLOR na numer

70040

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

Koszt całkowity SMS 0,62 PLN Nota prawna

? O co chodzi z wyróżnieniem

Wasze komentarze (1)

Dodaj komentarz

Gość -

Extra sałatka - sprawdzona, polecam!

Reklama