Czosnek w winie

Doskonały dodatek do sałatek.

Składniki:

Reklama

- 20 dużych główek czosnku,
- 4 szklani białego wytrawnego wina,
- 1/4 szklanki octu winnego,
- 15 dag cukru,
- 2 ostre papryczki chili,
- 3 liście laurowe,
- 2-3 gałązki zielonego estragonu,
- łyżka mielonego pieprzu,
- czubata łyżka soli, oliwa

Przygotowanie:

Wino zagotować z octem, cukrem, solą, estragonem, papryczkami chili, liśćmi laurowymi i pieprzem. Do wrzącej zaprawy wrzucić obrane ząbki czosnku, zdjąć z ognia, przykryć, odstawić na noc. Następnego dnia ponownie zagotować czosnek w zaprawie, gotować 2-3 minuty, ostudzić. Ząbki układać w słoiczkach, zalać ostudzona zaprawa. Do każdego słoiczka wlać na wierzch łyżkę oliwy, zamknąć.

Dowiedz się więcej na temat: wino | przetwory | czosnek

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje