Dżem w dwóch smakach

Imbir i wanilia.

Składniki na 8 słoiczków:

Reklama

- 1,3 truskawek,
- 4 dojrzałe mango,
- kawałek imbiru (15 g),
- 4 laski wanilii,
- 2 torebki (3:1),
- 70 dag cukru,
- 10 g kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

1. Truskawki pokrój, po połowie włóż do dwóch osobnych garnków. Miąższ mango pokrój w kostkę, 1/2 zmiksuj. Imbir obierz, zetrzyj, włóż do jednego garnka z truskawkami. Laski wanilii rozetnij, wyskrob rdzeń, dodaj do drugiej porcji truskawek.
2. Do każdej porcji truskawek dodaj po połowie krojonych i zmiksowanych mango, cukru i kwasku cytrynowego, wsyp po 1 torebce cukru żelującego. Wymieszaj. Zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj 3 min. Konfitury przelej do słoiczków.
czas przygotowania 35 minut

Dowiedz się więcej na temat: Dżem | wanilia | truskawki | imbir | przetwory

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje