Jabłka z miętą w syropie

Z nutką świeżości.

Składniki na 3 słoiki:

Reklama

- 1 kg. twardych jabłek,
- pęczek świeżej mięty,
- 3/4 kg. cukru,
- sok wyciśnięty z dwóch cytryn

Przygotowanie:

Jabłka obrać ze skórki i całe włożyć do garnka z gotującą wodą (wody tyle aby przykryć jabłka). Wyjąć po 3 minutach. W tym czasie w osobnym naczyniu zagotować litr wody, dodać cukier. Gotować kilka minut, aż powstanie syrop. Cytryny sparzyć wrzątkiem, przekroić na połówki i wycisnąć sok. Dodać do syropu. Listki mięty opłukać. Do słoików ciasno układać jabłka,przekładać miętą.Całość zalać gorącym syropem,szczelnie zakręcić.
Pasteryzować 20 minut

Dowiedz się więcej na temat: jabłka | przetwory

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje