Konfitura gruszkowa z kardamonem

Przysmak z gruszek.

Składniki:

Reklama

- 3 cytryny,
- 12 nasion zielonego kardamonu,
- 1,5 kg twardych gruszek,
- 600 ml niesłodzonego soku jabłkowego,
- 1 kg cukru żelującego

Przygotowanie:

Cytryny sparzyć, wycisnąć sok. Skórki drobno pokroić. Nasiona kardamonu roztłuc, czarne nasionka wymieszać ze skórkami. Gruszki obrać, pokroić w plasterki, włożyć do garnka z sokiem z cytryny. przykryć, odstawić do lodówki. Obierzyny i skórki dodać do skórek z cytryny, wlać 300 ml wody, zagotować. Gotować 50 minut. Gruszki wraz z sokiem przełożyć do garnka, zalać sokiem jabłkowym i przecedzonym wywarem ze skórek. Całość zagotować, gotować na małym ogniu przez 20 minut. Zdjąć z ognia, wsypać cukier, mieszać do rozpuszczenia. Ponownie zagotować, gdy zgęstnieje, odszumować, przełożyć do słoików.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: konfitura | cytryny | gruszki | przetwory

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL