Konfitura jeżynowa z morelami

Z dodatkiem cynamonu.

Składniki:

Reklama

- 2 cytryny,
- 1 laska cynamonu,
- po 1 kg moreli i jeżyn,
- 1,8 kg cukru

Przygotowanie:

Cytryny sparzyć, wycisnąć. Sok wraz z drobinkami miąższu przelać do rondelka, dodać drobno pokrojone skórki, cynamon i pestki wyjęte z moreli. Wlać 600 ml wody, zagotować. Zmniejszyć płomień, gotować 1 godzinę, aż skórki będą zupełnie miękkie. Płyn przecedzić, dokładnie przecierając drobinki miąższu. Jeżyny i morele zalać przygotowanym płynem, zagotować, gotować 10 minut. Wsypać cukier, mieszać, aż się całkiem rozpuści. Smażyć, aż masa będzie odpowiednio gęsta, przełożyć do słoików.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: cytryny | konfitura | morele | jeżyny | przetwory

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje