Konfitura z wiśni i brzoskwiń

Prosta w przygotowaniu.

Składniki na 6 słoików:

Reklama

- 1 kg wiśni,
- 1 kg brzoskwiń,
- 1 kg cukru,
- 2 torebki cukru żelującego

Przygotowanie: Wiśnie umyć, przebrać, wydrylować. Brzoskwinie dokładnie umyć, sparzyć i zdjąć skórkę. Pokroić brzoskwinie w kostkę, wyjąć pestki. Do garnka włożyć wydrylowane wiśnie, pokrojone brzoskwinie. Zasypać owoce cukrem i cukrem żelującym. Zagotować na silniejszym ogniu, zmniejszyć gaz i gotować ok. 15 minut. Słoiki wymyć, wyparzyć i osuszyć. Do każdego wkładać konfiturę i szczelnie zakręcać. Postawić do góry dnem lub wstawić do wrzątku na 20 minut. Ostudzić.
Czas przygotowania 50 minut

Dowiedz się więcej na temat: konfitura | wiśnie | brzoskwinie | przetwory

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje