Marynowana fasolka z papryką

Doskonały dodatek do mięs.

Składniki na 2 słoiki po 0,5 l:

- 250 g zielonej fasolki,
- sól,
- 2 czerwone papryki,
- 2 żółte papryki,
- 2 ząbki czosnku
Na zalewę:
- 3 łyżki octu 25 proc.,
- kopiata łyżka soli,
- 75 g cukru,
- łyżeczka tymianku,
- 2 suszone papryczki chilli

Przygotowanie:

Fasolkę gotować w jednej czwartej litra osolonej wody przez 15-20 minut. Wyjąć odstawić do ostygnięcia. Papryki, rozciąć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Czosnek obrać. 0,75 l. wody, ocet, sól, cukier, tymianek zagotować razem. Fasolkę, paprykę, czosnek i papryczki rozdzielić do 2 słoików i zlać gorącą zalewą. Słoiki natychmiast zakręcić. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Są gotowe do 3-4 dniach, a trzymają się 6-8 tygodni.

Dowiedz się więcej na temat: papryka | fasola | przetwory

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje