Pikantny dżem pomidorowy z chilli

Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój.

Składniki na 3-4 słoiczki:

  • 1 kg dojrzałych podłużnych pomidorów
  • 6 długich papryczek chilli
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 szklanki drobnego cukru (do wypieków)
  • 1/3 szklanki białego octu winnego
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • łyżeczka soli

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Wyparz słoiki i zakrętki.

2. Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój (jeśli lubisz bardzo ostre potrawy, wykorzystaj też nasiona).

3. Przełóż do dużego rondla pokrojone pomidory i papryki. Dodaj czosnek, imbir, drobny cukier, ocet winny, sok z cytryny, sos rybny i sól. Wymieszaj dokładnie, aby cukier się rozpuścił i zagotuj na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj bez przykrywania, mieszając od czasu do czasu, ok. 75 minut. Odstaw na 15 minut.

4. Zmiksuj dżem i od razu przełóż do przygotowanych słoików. Zakręć, odwróć do góry dnem.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje