Powidła śliwkowe

Klasyczny przepis.

Składniki:

Reklama

- 2,5 kg. dojrzałych śliwek węgierek,
- ok. 0,5 kg cukru

Przygotowanie:

Dojrzałe śliwki przebrać, umyć, osuszyć, usunąć pestki. Włożyć do garnka i co jakiś czas mieszając, gotować na wolnym ogniu 4-5 h. Garnka nie przykrywać, aby woda mogła odparować. Po tym czasie dodać cukier, gotować jeszcze ok. 0,5 h. Powidła trzeba często mieszać drewnianą łyżką, aby się nie przypaliły. Gotowe powidła przełożyć do wyparzonych, suchych słoików, szczelnie zakręcić uprzednio wycierając gwint do sucha. Słoiki ułożyć nakrętką do dołu na ściereczce, pozostawić do ostygnięcia. Najlepiej smakują z chałką i masłem.
Czas przygotowania ok. 6 h.

Dowiedz się więcej na temat: przetwory | śliwki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje