× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

  • ×

    Treść dostępna również w wersji mobilnej
    na m.interia.pl oraz w aplikacjach na iOS i Android

  •  

    Powidła śliwkowe

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Klasyczny przepis.

Zdjęcie

Powidła śliwkowe /Smacznego
Powidła śliwkowe
/Smacznego
Składniki:

- 2,5 kg. dojrzałych śliwek węgierek,

Reklama


- ok. 0,5 kg cukru

Przygotowanie:

Dojrzałe śliwki przebrać, umyć, osuszyć, usunąć pestki. Włożyć do garnka i co jakiś czas mieszając, gotować na wolnym ogniu 4-5 h. Garnka nie przykrywać, aby woda mogła odparować. Po tym czasie dodać cukier, gotować jeszcze ok. 0,5 h. Powidła trzeba często mieszać drewnianą łyżką, aby się nie przypaliły. Gotowe powidła przełożyć do wyparzonych, suchych słoików, szczelnie zakręcić uprzednio wycierając gwint do sucha. Słoiki ułożyć nakrętką do dołu na ściereczce, pozostawić do ostygnięcia. Najlepiej smakują z chałką i masłem.
Czas przygotowania ok. 6 h.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przetwory

Smacznego
Więcej na temat:przetwory | śliwki

Zobacz również

  • Oceń tekst

    Ocen: 1

Reklama

Skomentuj artykuł: Powidła śliwkowe

Przejdź do forum »

Twój komentarz może być pierwszy

Piszesz jako Gość

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.

Reklama