Wiśnie i migdały w Whisky

Idealne do mięs i deserów.

Składniki na 5 słoiczków po 3/4 litra:

- 1,5 kg wiśni,
- 2 cytryny,
- 200 g migdałów,
- 0, 35 l Whisky,
- 750 g cukru

Przygotowanie:

Wiśnie umyć, osuszyć. Cytryny umyć, cienko obrać. Migdały sparzyć we wrzątku i obrać. Wiśnie, skórkę z cytryn i migdały nakłada do słoików. Whisky i 1,24 l. wody oraz cukier zagotować. Zalewać gorącym roztworem tak, aby owoce były przykryte. Słoiki natychmiast zakręcać i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Są gotowe do spożycia po tygodniu, przechowywać maksymalnie 6 tygodni. Są idealnym dodatkiem do dziczyzny, pieczeni wołowych, a także lodów i deserów.
Czas przygotowania: 45 minut

Dowiedz się więcej na temat: whisky | wiśnie | przetwory

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje