Dorsz norweski z balsamiczną soczewicą

Doskonała ryba!


Składniki:

Reklama

  • 250 g zielonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 150 g kiełbaski chorizo
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 ml bulionu
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 4 transze dorsza norweskiego (czerniaka)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 1-2 łyżki cukru

Przygotowanie:

 Soczewicę namoczyć przez noc w wodzie.  Marchewkę, cebulę i czosnek pokroić w kostkę, chorizo w plasterki.

Na łyżce oleju usmażyć chorizo na chrupko, dodać igiełki rozmarynu. Odłożyć dwie łyżki cebuli, resztę zeszklić na tłuszczu spod chorizo, dodać z marchewkę i czosnek. Po 5 minutach dodać osączoną soczewicę. Przesmażyć, wlać bulion i gotować 15-20 minut

 Rybę doprawić solą i pieprzem, obtoczyć mąką. Smażyć na rozgrzanym oleju 4 minuty obracając. Zdjąć z patelni. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać 2 łyżki pokrojonej cebuli i poprzekrawane na pół pomidorki, smażyć 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Soczewicę doprawić octem, solą i pieprzem i cukrem. Soczewicę podawać z rybą i pomidorami.


Dowiedz się więcej na temat: Dorsz norweski z balsamiczną soczewicą

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje