Filet z pangi w sosie pomidorowym (dieta nowojorska)

Gotowe w 25 minut!

Składniki na 1 porcję:

- 1 cytryna,
- 150 g filetu z pangi,
- sól, świeżo zmielony pieprz,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 1 pomidor (300 g),
- 100 g zielonej cebulki,
- 1 listek laurowy,
- tymianku na ostrzu noża,
- 6 czarnych oliwek,
- 15 g marynowanych kaparaów (pąki),
- 2 kapary (owoce),
- szczypta cukru

Przygotowanie:

1/3 skórki z cytryny ściąć przy pomocy skrobaka do cytrusów. Rybę przyprawić solą i pieprzem. Kawałek folii aluminiowej cienko posmarować oliwą, ułożyć na nim rybę, posypać skórką z cytryny, zawinąć.
Pomidory pokroić w drobną kostkę. Cebulkę pokroić: białą część w drobną kostkę, zieloną w cienkie pierścienie. 1/3 zielonej cebulki odłożyć. Pozostałą część wrzucić na rozgrzaną oliwę. Dodać kostki pomidora, listek laurowy i tymianek. Gotować 3 minuty na średnim ogniu. Oliwki pokroić, kapary osączyć, dodać do sosu i gotować jeszcze 5 minut. Rybę w folii włożyć do rondla z niewielką ilością wody i gotować pod przykryciem ok. 5 minut. Wyjąć otworzyć. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wyjąć listek laurowy. Sos nałożyć na talerz, na to wyłożyć rybę. Dekorować pozostałą cebulka i owocami kaparów.
Czas przygotowania: 25 minut
Jedna porcja zawiera: 1380 kJ/330 kcal

Dowiedz się więcej na temat: sos | S.O.S. | dieta | ryby | panga | dieta nowojorska | szybki obiad | szybkie dania

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje