Karp smażony

Prosty sposób na karpia.

Składniki na 8 porcji:

Reklama

- 1 cały karp (około 1,5 kg),
- 3 łyżki mąki,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki oleju do smażenia,
- 10 dag masła, ząbek czosnku,
- po 2 gałązki natki, koperku i tymianku Przygotowanie:

1. Karpia sprawić, bardzo ostrożnie usunąć w całości woreczek żółciowy (jeśli żółć się rozleje, mięso ryby będzie gorzkie), odciąć głowę. Umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na dzwonka, oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, dodać masło. Na niezbyt dużym ogniu smażyć dzwonka karpia z obu stron na złoty kolor.
2. Po usmażeniu przełożyć na chwilę na pergaminowy papier, aby je osączyć z nadmiaru tłuszczu. 10 dag miękkiego masła utrzeć z roztartym czosnkiem, posiekanymi ziołami i szczyptą soli. Z masła uformować wałek. Mocno ochłodzić. Następnie pokroić w plastry i podawać po 2 plasterki do porcji karpia.
Czas przygotowania: 25 minut
1 porcja: 210 kcal

Dowiedz się więcej na temat: karp | ryby | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje