Karp w cieście

Oryginalny sposób na karpia.

Składniki:

- 1 karp,
- sól,
- 3 cebule,
- 100 g orzechów włoskich,
- 2 pęczki zielonej pietruszki,
- 2 łyżki oleju,
- pieprz,
- 500 g mąki,
- 2 ziarenka pieprzu,
- żółtko,
- łyżka śmietany,
- tłuszcz do brytfanny

Przygotowanie:

Karpia natrzeć solą. Cebulę pokroić w drobną kostkę, orzechy i pietruszkę drobno posiekać.
Na łyżce oleju zeszklić cebulę dodać orzechy i pietruszkę, doprawić solą i pieprzem. Powstałym nadzieniem wypełnić rybę, zaszyć (lub spiąć wykałaczkami). Mąkę sól i 350 ml wody wyrobić na gładkie ciasto, cienko rozwałkować i zawinąć w nie rybę, zakleić. Ogon i płetwy podociskać widelcem, z ziarenek pieprzu zrobić oczy. Rybę ułożyć w natłuszczonej brytfannie, posmarować pozostałym olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30-40 minut. Żółtko roztrzepać ze śmietaną i posmarować rybę 15 minut przed końcem pieczenia.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 4900 kJ/1170 kcal

Dowiedz się więcej na temat: karp | karpie | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje