Karp w kapuście

Oryginalny przepis na karpia.

Składniki na 6 porcji:

Reklama

- 1 kg karpia,
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 2 cebule,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka tartej bułki,
- sól, pieprz, listek laurowy.

Przyrządzanie:

Rybę sprawić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę, posolić, dodać trzy ziarna pieprzu i jedną cebulę w całości. Włożyć rybę i gotować około 30 minut. Kiszoną kapustę posiekać, włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody i gotować, aż będzie półmiękka. Na łyżce masła lekko zrumienić cebulę pokrojoną w kostkę. Usunąć z ryby ości, pokroić ją na kawałki wielkości pudełka od zapałek. W żaroodpornym naczyniu ułożyć odciśniętą z wywaru kapustę polaną zrumienioną cebulą, kawałki ryby i znowu kapustę. Masło stopić w rondelku, dodać bułeczkę, polać tym po wierzchu kapustę. Wstawić na 20 minut do piekarnika. Porcja - 250 kcal
Czas przygotowania: 65 minut

Dowiedz się więcej na temat: karp | ryby | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje