Karp w maśle z warzywami

Subtelny smak.

Składniki na 6 porcji:

Reklama

- sprawiony karp (1,5 kg),
- duża cebula,
- 1/2 pora,
- kawałek selera korzeniowego,
- marchewka,
- korzeń pietruszki,
- sok i skórka z 1 cytryny,
- 10 dag masła,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz

Przygotowanie: Rybę opłucz, osusz, natrzyj solą, odłóż do lodówki na 2 godz. Warzywa oczyść, obierz, zalej niedużą ilością wody. Lekko posól, zagotuj, dodaj skórkę z cytryny, dopraw. Do wywaru włóż tylko głowę i ogon karpia, przykryj, gotuj 30 minut na małym ogniu. Gotowy bulion przecedź, marchewkę i pietruszkę pokrój w plasterki.
2Karpia pokrój w dzwonka, włóż do rondla. Zalej gorącym wywarem i sokiem z cytryny, gotuj 20 minut. Przełóż do żaroodpornej formy, obłóż marchewką i pietruszką, polej stopionym masłem. Zapiekaj 5 minut. Gotową rybę posyp natką lub koperkiem. Podawaj z cząstkami cytryny.
Czas przygotowania: 1 godzina

Dowiedz się więcej na temat: cytryny | ryby | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie | karp

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje