Karp w sosie piwnym

Wypróbuj koniecznie!

Składniki na 4 porcje:

- 2 kg karpia,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- sól,
- pęczek włoszczyzny,
- listek laurowy,
- 6 owoców jałowca,
- łyżeczka pieprzu ziarnistego,
- pół łyżeczki ziela angielskiego,
- 100 g pierników,
- 0,33 l ciemnego piwa,
- pieprz,
- cukier,
- 15 g zimnego masła,
- pietruszka do dekoracji

Przygotowanie:

Kawałki ryby o szerokości 5 cm skropić sokiem z cytryny i posolić. 2/3 włoszczyzny pokroić na duże kawałki, resztę na drobne słupki. W płaskim rondlu zagotować 2 l osolonej wody, włożyć włoszczyznę (większe kawałki), listek laurowy, ziele angielskie, jałowiec, pieprz ziarnisty. Gotować 10 minut pod przykryciem. Karpia włożyć do przygotowanego wywaru i gotować na słabym ogniu ok 15 minut. Pozostałe warzywa gotować w osolonej wodzie 3-5 minut. Pierniczki namoczyć w piwie, zmiksować. Do sosu dolać 400 ml wywaru z ryby i warzyw i gotować 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać masło. Karpie podgrzać w sosie, nakładać na talerze wraz warzywami. Dekorować zieloną pietruszką. Doskonałe z ziemniaczkami z wody.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 2140 kJ/511 kcal

Dowiedz się więcej na temat: S.O.S. | karpie | ryby | karp | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje