Karp w winie z orzechami

Nowy smak karpia.

Składniki:

Reklama

- 1 kg filetów z karpia,
- pół szklanki czerwonego wina,
- 5 łyżek masła,
- pół szklanki orzechów włoskich,
- 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz,
- mąka do panierowania. Przygotowanie:

Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem, zawinąć w folię aluminiową. Włożyć na godzinę do lodówki. Pokroić rybę na porcje, panierować w mące. Obsmażyć na złoty kolor. Zdjąć z patelni. Na resztę tłuszczu wlać wino, zagotować, odparować, żeby sos zgęstniał. Porcje ryby ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem. Na koniec posypać posiekanymi orzechami.
Czas przygotowania 1 godz 30 minut

Dowiedz się więcej na temat: orzech | wino | ryby | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie | karp

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje