Łosoś pod beszamelem

Pyszna ryba i klasyczny sos.

Składniki na 4porcje:

Reklama

- 4 dzwonka świeżego łososia,
- 1 cytryna,
- sól, pieprz,
- 3 łyżki oliwy,
- 4 łyżki mąki,
- 4 łyżki masła,
- 1/2 l mleka,
- gałka muszkatołowa,
- 1/2 kostki rosołowej,
- kilka mrożonych krewetek,
- szczypiorek,
- koperek,

Przyrządzanie:

Dzwonka łososia opłukać, osączyć. Żaroodporne naczynie posmarować oliwą. Ułożyć w nim łososia. Polać go oliwą, posolić i posypać pieprzem. Cytrynę przekroić na pół, z połówki wycisnąć sok i polać nim rybę.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 stopni, zapiekać około 15 minut, tak by ryba była przyrumieniona. Wyjąć.
W rondelku rozpuścić masło. Posypać je mąką, lekko zamieszać. Cały czas trzymać rondelek na małym gazie, mieszając masę. Dolewać zimne mleko, cały czas mieszając. Mleka dolać tyle, by sos miał konsystencję gęstej śmietany. Dosypać do niego sól, pieprz. Odrobinę gałki muszkatołowej zetrzeć na tarce, dodać do sosu. Dodać także pół kostki rosołku i 2 łyżki soku wyciśniętego z drugiej połówki cytryny. Można do niego dodać kilka mrożonych krewetek.
Sos gotować kilka chwil, czekając, aż zagotują cię krewetki. Odstawić. Dodać koperek i szczypiorek.
Łososia podawać z ziemniakami. Sos beszamelowy podawać w sosjerce, polewając rybę tuż przed podaniem.
Porcja - 430 kcal
Czas przygotowania: 40 minut

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: ryba | ryby | łosoś

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje