Łosoś w marynacie

Limonkę polej wrzątkiem, wytrzyj. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.

Składniki na 4 porcje:

  • 80 dag filetów z łososia
  • 100 ml oliwy
  • 1 limonka
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 małe cukinie
  • 3-4 pomidory
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Limonkę polej wrzątkiem, wytrzyj. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Sok oraz skórkę z limonki wymieszaj z 80 ml oliwy. Dodaj 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Łososia umyj, dobrze osusz. Filety natrzyj solą oraz pieprzem. Włóż do miski, polej przygotowaną marynatą czosnkowo-limonkową. Przykryj i wstaw na ok. 30 minut do lodówki.

2. Zamarynowaną rybę przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. 20 minut. Cebulę obierz, posiekaj. Cukinie i pomidory umyj, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej resztę oliwy. Zeszklij na niej cebulę. Dodaj cukinię. Smaż 5 minut. Dołóż pomidory. Warzywa duś kolejne 5 minut. Przypraw pozostałym czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Rybę podawaj z jarzynką. Udekoruj, np. natką.

Czas przygotowania: ok. 40 minut i 20 minut pieczenia



Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje