Łosoś w marynacie czosnkowej - Robert Sowa

Składniki dla 4 osób: 4 x 160 g fileta z łososia norweskiego (oczyszczone, umyte, bez skóry i ości).

Marynata: 1 pączek bazylii; 2 całe główki czosnku; 6 łyżek oliwy z oliwek; sok z dwóch cytryn; świeżo mielony, czarny pieprz; sól gruboziarnista.

Reklama

Sposób przygotowania:

Główki czosnku przekroić na pół, każdy kawałek owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 175 st. C przez ok. 45 minut. Następnie wycisnąć czosnek z łupinek i zmiksować z liśćmi bazylii, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.

Marynatę nałożyć na łososia, włożyć rybę do torebki foliowej i wstawić do lodówki na ok. 6 godzin. W czasie marynowania należy przekręcać torebkę tak, aby marynata równomiernie otaczała filety z łososia. Przed rozpoczęciem grillowania zebrać z ryby nadmiar marynaty, a następnie doprawić ją do smaku solą i świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Łososia ułożyć na tacce aluminiowej, podczas grillowania polewać marynatą.

Autor przepisu: mistrz kulinarny Robert Sowa
Stylizacja zdjęć: Ewa Gębska

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje