Małże zapiekane z majonezem

Bardzo prosty i szybki przepis na małże. Dla tych, którzy wolą je zapiekać niż dusić lub gotować.

Składniki na 4 porcje
1 kg muli
1 pomidor
4-5 łyżek Majonezu
cytryna
pietruszka
Przygotowanie 25 min.
Małże oczyścić szczotką, umyć i gotować we wrzątku ok. 6-10 minut. Jak tylko zaczną się otwierać - małże są gotowe. Nieotwarte wyrzucić. Odcedzić na sitku, uważać, aby muszle się nie uszkodziły. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do miski, dodać posiekaną pietruszkę i wymieszać z majonezem. Powstałą masę nakładać na połówki muszli z małżami i zapiekać w piekarniku. Wyłożyć na półmisek i udekorować ćwiartkami cytryn i pietruszką.

Dowiedz się więcej na temat: małże | owoce morza | afrodyzjaki | przystawki i przekąski

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje