​Norweski pudding rybny

Trochę inny sposób na rybę.

Składniki:

  • 750 g filetu z dorsza (lub innych białych ryb)
  • 200 g śmietany kremówki
  • 75 g masła
  • 2 jajka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • Sól, biały pieprz
  • Tłuszcz i bułka tarta do formy
  • Na sos: puszka pasty z raka (100g), 100 g śmietany

Reklama

Przygotowanie:

Rybę pokroić w kostkę i zmiksować, dodając 200 g śmietany. Masło roztopić i ostudzić. Jajka rozdzielić. Żółtka, masło i mąkę ziemniaczaną dodać do ryby. Doprawić solą i pieprzem. Białka ubić i wmieszać. Formę (pojemność 1,5 l) natłuścić i wysypać bułka tartą. Nałożyć masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika (175 st. C) i piec pod przykryciem ok 1,5 godz.  Wyjąć odstawić na 5 minut i wybić z formy.

Sos: Pastę z raka zagotować w ¾ litra wody. Dodać 100 g śmietany. Doprawić solą i pieprzem.

 

Dowiedz się więcej na temat: ryby | dorsz | ​Norweski pudding rybny | kuchnia norweska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje