Panga ze szparagami

Elegancko i wykwintnie.

Składniki:

Reklama

- 4 filety z pangi,
- 1 pęczek szparagów,
- 2 łyżki siekanych, mieszanych ziół,
- 1/2 łagodnej cebuli,
- 2 łyżki masła,
- 1 szklanka śmietanki 30 proc.,
- 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina,
- kilka gałązek ziół do dekoracji,
- sól, pieprz,
- cukier,
- 1 cytryna,
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Rybę oprószyć solą i pieprzem, skropić cytryną i odstawić na 30 min. do lodówki. Szparagi obrać i ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem połowy cytryny i łyżeczki cukru, schłodzić w zimnej wodzie. Ze szparagów odciąć stwardniałe końcówki i pokroić na mniejsze części. Cebulę posiekać. Na oleju z dodatkiem masła usmażyć rybę na złoty kolor po obu stronach, odstawić w ciepłe miejsce. Na tej samej patelni zeszklić cebule, dodać część pokrojonych szparag, lekko przesmażyć, zalać białym winem, gotować chwilkę. Dodać śmietankę i gotować do momentu zgęstnienia, dodać siekane zioła, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Rybę podawać z przygotowanym sosem i resztą szparag. Podawać z cytryna. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby.

Dowiedz się więcej na temat: Maria Winiarska | ryby | szparagi | panga

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje