Pieczony łosoś na warzywach

Do łososia możesz przygotować jasny sos, np. holenderski lub sos z zielonym pieprzem.

Składniki:

  • 8 filetów z łososia (każdy ok 200-250 g)
  • 10 sporych ziemniaków
  • Marchewka cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • duża łyżka masła
  • sok z cytryny
  • sól, biały pieprz, rozmaryn
  • olej
  • ew. kawałki cytryny do podania

Reklama

Przygotowanie:


1 Kawałki folii aluminiowej (8 szt. do każdego kawałka łososia) skrop olejem, poukładaj na nich filety z łososia. Oprósz je solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i posyp sproszkowanym rozmarynem. Rybę zawiń w folię i piecz w piekarniku w temp. 200°C ok. pół godz.

2 Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, cukinię umyj, pokrój w kostkę, marchewkę oczyść, także pokrój. Warzywa ułóż na blasze wyłożonej folią aluminiową, skrop olejem z masłem i posiekanym czosnkiem. Dołóż do piekarnika (po 10 min od włożenia ryby). Łososia podawaj z opieczonymi warzywami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje