Przegrzebki z makaronem i sosem szafranowym

Wyjątkowy smak.

Składniki:

  • 12 przegrzebków
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml + 4 łyżki białego wina wytrawnego
  • 6 łyżek Pernodu (likier anyżkowy)
  • 300 g śmietany kremówki
  • Opakowanie szafranu
  • 1 mała cukinia
  • 300 g makaronu wstążki
  • Sól
  • Biały pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Reklama

Przygotowanie:

Szalotkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Wlać 250 ml wina i gotować, aż zredukuje się o połowę. Dodać Pernod i śmietanę, gotować, aż zredukuje się o 1/3. Dodać szafran. Cukinię pokroić w cienkie paski (np. hebelkiem). Makaron ugotować w osolonej wodzie. Minutę przed końcem gotowania dodać cukinię. Przegrzebki posolić. Oliwę rozgrzać na patelni, smażyć 1,5 minuty z każdej strony. Zdjąć. Do pozostałego tłuszczu wlać 4 łyżki wina, wymieszać, wlać do sosu szafranowego. Sos doprawić solą i pieprzem. Makaron odcedzić, dodać do niego 2 łyżki masła. Przegrzebki oprószyć pieprzem podawać z makaronem i sosem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje