Pstrąg po szwarcwaldzku

W winnym sosie.

Składniki:

Reklama

  •  4 pstrągi
  • sól
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 150 g szalotek
  • 250 g pieczarek
  • 1 cytryna
  • biały pieprz
  • ¾ l białego wina musującego
  • 750 g ziemniaków
  • 50 g masła
  • czubata łyżeczka mąki
  • 200 g śmietany kremówki
  • pół pęczka pietruszki

 Przygotowanie:

Pstrągi posolić (również wewnątrz), skropić sokiem z cytryny  i ułożyć w formie aluminiowej. Szalotki pokroić w cienkie krążki. Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki. Cytrynę pokroić w plasterki. Plastry cytryny włożyć do brzucha ryby. Szalotki i grzyby ułożyć na wierzchu. Doprawić pieprzem, wlać wino musujące, aby ryby były niemal w całości przykryte. Piec w 200 st. przez 15-20 minut. Ryba jest gotowa, kiedy z łatwością można wyjąć górną płetwę.

 Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.

Ryby ostrożnie wyjąć z sosu. Trzymać w cieple.

25 g masła i mąkę wymieszać widelcem. Sos jeszcze raz zagotować, dodać masło z mąką i gotować jeszcze 2-3 minuty. Dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.

 Ziemniaki odcedzić, odparować. Natkę pietruszki drobno pokroić. 25 g masła roztopić na patelni. Przesmażyć ziemniaki, dodać natkę. Pstrąga serwować z sosem i ziemniakami. Dekorować natką pietruszki.

Czas przygotowania: 45 minut

Jedna porcja zawiera: 2810 kJ/671 kcal

Dowiedz się więcej na temat: Kuchnia niemiecka | ryby | pstrąg | Pstrąg po szwarcwaldzku

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje