Ryba po marokańsku

Odrobina egzotyki.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 cytryna
  • 600 g filetów z białych ryb
  • 7 łyżek oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 175 g kaszy bulgur
  • 350 ml bulionu
  • sól, pieprz
  • 4 małe ziemniaki
  • 2 zielone średnio-ostre papryczki
  • 6 łodyżek kolendry
  • 2 szczypty szafranu
  • 2-3 łyżki czarnych oliwek

Przygotowanie:

Reklama

Z połowy cytryny wycisnąć sok, zmieszać z oliwą i skropić filety (pokrojone na 3-4 kawałki). Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Cebulę, czosnek i bulgur drobno pokroić, zeszklić na łyżeczce oliwy, zalać bulionem i gotować na słabym ogniu 12-15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości ok 3 mm i obgotować przez 3 minuty. Papryczki wypestkować i pokroić w plasterki. Kolendrę posiekać. Kaszę rozdzielić na 4 kwadratowe kawałki papieru do pieczenia. Ryby doprawić solą i pieprzem i ułożyć na kaszy. Obłożyć plasterkami ziemniaków, papryką, szafranem, kolendrą i oliwkami. Papier zawinąć tak aby powstały paczuszki i ułożyć je na blasze. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C przez 12-15 minut. Paczuszki wyjąć, otworzyć i podawać udekorowane ćwiartką cytryny i skropione oliwą.

 

Czas przygotowania: 40 minut Jedna porcja zawiera: 2010 kJ/480 kcal


Dowiedz się więcej na temat: kuchnia marokańska | ryba | kasza | Ryba po marokańsku

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje