Śledź norweski z bazyliowym pesto, brokułami i małżami

Składniki [proporcje dla 4 osób]: 6 wymoczonych w mleku filetów ze śledzia norweskiego; 1 podzielony na różyczki brokuł;

1 słoik małż norweskich w zalewie; 4 łyżki bazyliowego pesto; 2 łyżki oliwy z oliwek; sól, świeżo mielony biały pieprz.

Reklama

Brokuły ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie na chwilę przełożyć do wody z lodem, odcedzić i osuszyć.

Małże wyjąć z zalewy i odsączyć. Wymieszać z pokrojonym w paski śledziem, brokułami, bazyliowym pesto i oliwą z oliwek. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym białym pieprzem.

Przepis pochodzi z książki Roberta Sowy "Esencja smaku"

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Wydawnictwo Jacek Santorski & co
Dowiedz się więcej na temat: śledź | ryby

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje