Stek z tuńczyka z sezamem

Tuńczyk to bogate źródło witaminy B3, która pomaga na kłopoty z kojarzeniem.

Składniki na 4 porcje:

  • stek z tuńczyka (600 g)
  • 1 łyżka jasnego sezamu
  • 1 łyżka ciemnego sezamu
  • oliwa do smażenia
  • 1 biała rzodkiew
  • kilka liści sałaty
  • kilka plasterków ogórka
  • kilka pomidorków koktajlowych

Reklama

Sos:

  • 4 łyżki sosu ostrygowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorem

Sposób przygotowania:


1. Stek z ryby zawiń w przezroczystą folię, zwiń w rulon i włóż do lodówki na godzinę. Odwiń folię i obtocz rybę w sezamie (jasnym i ciemnym).

2. Smaż tuńczyka na rozgrzanej oliwie po półtorej minuty z każdej strony. Potem pokrój na kawałki długości ok. 1 cm.

3. Przygotuj sos: wymieszaj jego składniki i dodaj posiekaną dymkę.

4. Na talerzach rozłóż liście sałaty, plasterki ogórka, ćwiartki pomidorów i ułóż na nich kawałki ryby. Posyp startą rzodkwią.

Czas przygotowania: 10 minut + czas odstawienia


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje