Terrina z pstrąga i łososia

Nie lubisz karpia? Mamy dla ciebie przepis na danie z ryb, które doskonale sprawdzi się na wigilijnym stole.

Składniki:

- 1/2 kg filetow z pstrąga,
- 1/4 kg filetow z łososia,
- 10 dag zielonej fasolki szparagowej,
- 1/2 l śmietany,
- skórka i sok z cytryny,
- 4 łyżki wytrawnego wina białego,
- sos,
- szklanka bulionu,
- szklanka śmietany,
- 1/2 szklanki wina musującego,
- sol, pieprz

Przygotowanie:

Łososia pokroić w paski 1 cm, oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny, posypać skórką. Pstrąga pokroić na kawałki, włożyć na 10 min do zamrażarki. Fasolkę gotować 8 minut, osączyć. Pstrąga zemleć z zimną śmietaną i winem. Formę keksową wyłożyć folią spożywczą, zostawiając duży zapas poza formą. Układać warstwy: 1/3 farszu pstrąga, połowę łososia, połowę fasolki, 1/3 farszu z pstrąga, resztę łososia, fasolki, przykryć pozostałym farszem z pstrąga. Wierzch wyrównać, przykryć folią. Formę włożyć do większej formy napełnionej do połowy wodą, piec godzinę w kąpieli wodnej w temp. 110°C. Ostudzić. Sos: bulion i śmietanę odparować do 1/3 objętości. Wlać wino, przyprawić. Ciepłą terrinę wyjąć, podawać polaną sosem.

Dowiedz się więcej na temat: Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie | ryby | łosoś | pstrąg

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje