Tuńczyk z salsą awokadowo-ananasową

Pyszna rybka.

Składniki na 4 porcje:

- 4 filety z tuńczyka,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki soku z limonki,
- pół ananasa,
- czerwona cebula,
- papryczka chili,
- pół pęczka kolendry,
- awokado,
- sól, pieprz,
- peperoni, pieczone plasterki limonki i kolendra do dekoracji

Przygotowanie:

Filety skropić 2 łyżkami oliwy, sosem sojowym i sokiem z limonki, odstawić.
Ananasa obrać, środek wykroić, miąższ pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Chili wypestkować, drobno posiekać. Kolendrę posiekać. Awokado, przekroić, wyjąć pestkę, obrać i pokroić w drobna kostkę. Skropić łyżką soku z limonki. Składniki salsy wymieszać.
Rybę doprawić solą i pieprzem. 2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni. Filety obsmażyć z obu stron po 2-3 minuty na mocnym ogniu. Podawać z przygotowaną salsą.

Dowiedz się więcej na temat: ryby

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje