Składniki: - 750 g zielonej fasolki, - sól, - 4 jajka, - 500 g pomidorów, - 2 cebule, - główka sałaty rzymskiej, - puszka tuńczyka, - 2 gałązki tymianku, - jedna gałązka rozmarynu, - 2 gałązki bazylii, - 4 łyżki octu winnego, - 2 łyżki soku z cytryny, - 6 łyżek oleju, - pieprz, - łyżeczka cukru, - oliwki i kawałki cytryny do dekoracji Przygotowanie: Fasolkę, umyć, pokroić, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 15-20 minut, odcedzić. Jajka gotować 8-10 minut, przelać zimną wodą, pokroić na 8 części. Pomidory pokroić na cząstki. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Sałatę potargać na małe kawałki. Tuńczyka osączyć. Z ziół oberwać listki. Ocet zmieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Stopniowo wmieszać olej, dodać zioła. Przygotowane składniki sałatki wymieszać, polać sosem. Wymieszać. Dekorować oliwkami i kawałkami cytryny. Czas przygotowania: 40 minut Jedna porcja zawiera: 1550 kJ/370 kcal