× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Sałatka szpinakowa

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Doskonała z sosem czosnkowym.

Zdjęcie

Sałatka szpinakowa /Smacznego
Sałatka szpinakowa
/Smacznego
Składniki:

- 10 dag pieczarek,

Reklama


- 20 dag liści szpinaku,
- 1 czerwona cebula,
- kilka wiórek parmezanu,
- 5 dag orzechów włoskich,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 4 łyżki oleju

Przygotowanie:

Szpinak oczyścić, umyć, osuszyć. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Ponieważ do sałatki są użyte nie przetworzone pieczarki, należy kupić je bardzo świeże i ładne. Przeciśnięty przez praskę czosnek rozetrzeć z solą, dodać sok z cytryny, olej i doprawić pieprzem. Szpinak wymieszać z pieczarkami i cebulą, przełożyć do salaterki, posypać siekanymi orzechami włoskimi i wiórkami parmezanu. Sałatkę podawać z sosem czosnkowym. Czas przygotowania 20 min. Przepis na 4 osoby. Koszt jednej porcji 1,5 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Sałatki

Smacznego
Więcej na temat:sałatka | sałatki | czosnek | szpinak

Zobacz również

  • Kremy gotowe w 15 minut

    Szukasz pomysłu na błyskawiczny, rozpływający się w ustach deser? Polecamy łatwe kremy! Przyrządzisz je w kilka chwil, a potem tylko schłodzisz. więcej

  • Oceń tekst

    Brak ocen

Reklama

Skomentuj artykuł: Sałatka szpinakowa

Przejdź do forum »

Wasze komentarze (1)

Dodaj komentarz
go_green

~go_green -

Popey miał rację, zapychając się od rana puszkami ze szpinakiem ;) fajny przepis na moje ukochane warzywko, próbowalam też innej wariacji tej sałatki (bodajże w mela verde) z gruszką,a nie z pieczarkami, naprawdę przepyszna, polecam :)

Reklama