Dynia z miodem i chili

Bogactwo smaku.

Składniki:

- 2 kg dyni,
- 100 g szalotki,
- 1-2 papryczki chili,
- pół pęczka koperku,
- 200 g miodu,
- 200 g brązowego cukru,
- sól,
- łyżka ziela angielskiego,
- łyżka gorczycy,
- 3 listki laurowe,
- 3/8 octu winnego

Przygotowanie:

Dynię podzielić na części, odrzucić pestki, obrać skórkę. Miąższ pokroić w grubą kostkę. Szalotki obrać. Chili pokroić w krążki, z koperku oberwać listki. Miód, cukier, 3/8 l wody zagotować dodać sól, chili, ziele angielskie, gorczycę i listek laurowy. Gotować ok. 15 minut na mocnym ogniu. Dodać ocet, zagotować. Dodać koperek, gotować jeszcze 5 minut. Natychmiast nakładać do przygotowanych słoiczków i zakręcać.

Reklama

Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 3570 kJ/853 kcal

Dowiedz się więcej na temat: miód | dynia | przetwory

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje