Faszerowane kalarepki

Letnie smakołyki.

Składniki:

Reklama

- 6 kalarepek,
- 20 dag mięsa mielonego,
- ząbek czosnku,
- torebka ryżu,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- łyżka musztardy,
- 2 łyżki posiekanej natki,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- szklanka bulionu,
- szklanka śmietany

Przygotowanie:

Kalarepki obierz. Zetnij czapeczki wydrąż środki. Kalarepki włóż na 15 minut do posolonego wrzątku. Ryż ugotuj wg przepisu, osącz. Wymieszaj z mięsem, roztartym czosnkiem, koncentratem, musztardą i natką. Dopraw solą i pieprzem. Farszem nadziej kalarepki. Ustaw naczyniu żaroodpornym. W rondlu stop masło, oprósz mąką, zasmaż nie rumieniąc. Mieszając powoli wlej bulion i śmietanę oraz 1/2 szklanki wody. Mieszając zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Sos wlej do naczynia z kalarepkami. Wstaw do piekarnika 180 st. C, zapiekaj około 40 minut.

Dowiedz się więcej na temat: mięso mielone | ryż

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje