Frytki

Przygotuj pyszne frytki w domu

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 l oleju
  • Sól

Reklama

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać (od razu wkładać do bardzo zimnej wody). Ziemniaki kolejno wyjmować i kroić na słupki o szerokości 1 cm. Pokrojone frytki umieszczać w zimnej wodzie. Wyjmować partiami osączać i osuszać za pomocą papierowego ręcznika. Olej rozgrzać w wysokim garnku do temp. 170 st. C (można sprawdzić drewnianym patyczkiem, po zanurzeniu powinny pojawiać się banki powietrza). Porcjami smażyć frytki pro 2-3 minuty. Delikatnie wyjmować łyżką cedzakową i układać na papierowych ręcznikach. Następnie wszystkie frytki smażyć jednocześnie przez 5-6 minut. Wyjąć. Osączyć na papierowych ręcznikach.

Dowiedz się więcej na temat: frytki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje