Gniazdka ziemniaczane z sosem serowym

Z gorgonzolą.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

  •  1 kg ziemniaków
  • 1 pęczek rukoli
  • 75 g orzechów
  • 3-4 łyżki sera Ricotta
  • sól, pieprz
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • tarta gałka muszkatołowa
  • 8 jaj
  • 200 ml bulionu
  • 100 ml mleka
  • 100 g śmietany kremówki
  • 200 g sera gorgonzola
 Przygotowanie:

 Ziemniaki ugotować w mundurkach. Rukolę drobno pokroić. Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu i pokroić, łyżkę orzechów odłożyć do dekoracji. Ricottę, orzechy i rukolę wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Ziemniaki odcedzić, przelać zimną wodą, obrać. Jeszcze cieple ubić, dodać żółtka i mąkę ziemniaczaną, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę umieścić w rękawie cukierniczym i wyciskać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, formując gniazdka (ok 8 cm średnicy). Do środka nakładać 1-2 łyżeczki masy serowej i wbijać po 1 jajku. Piec w rozgrzanym piekarniku (200 st. C) przez 20 minut. Mleko, bulion i śmietanę, gotować 5 minut, dodać pokrojony drobno ser i gotować jeszcze 3-5 minut. Sos doprawić solą i pieprzem. Gotowe gniazdka posypać orzechami, podawać z sosem.


Czas przygotowania 60 minut

Jedna porcja zawiera 3110 kJ/743 kcal


Dowiedz się więcej na temat: gorgonzola | ser | ziemniaki | Gniazdka ziemniaczane z sosem serowym

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje