Gratin selerowo-marchewkowy

Z sałatką z roszponki.


Reklama

  Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg marchewki
  • 1,4 kg selera
  • 3 plastry gotowanej szynki
  • 3 gałązki pietruszki
  • 25 g masła lub margaryny
  • 25 g mąki
  • 125 ml bulionu
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 75 g sera Comte
  • 150 g g roszponki
  • mała główka sałaty
  • 5 łyżek octu winnego
  • cukier
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
 Przygotowanie:

Marchewki i selery obrać, selery przekroić na pół. Warzywa pokroić na 0,3 cm plastry, blanszować 3 minuty, przelać zimną wodą. Układać naprzemiennie i dachówkowato w dużej formie. Posypać pokrojoną w kostkę szynką. W rondelku roztopić tłuszcz, dodać mąkę, smażyć 3-4 minuty. Do zasmażki wlewać stopniowo mleko i bulion, gotować 5 minut. Dodać posiekaną pietruszkę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przygotowanym sosem zalać warzywa, posypać startym serem. Zapiekać w temp 200 st. C przez 25-30 minut (bez przykrycia). Sałatę potargać na mniejsze kawałki, wymieszać z roszponką,  zalać z winegretem przygotowanym z oleju i octu, doprawionym solą pieprzem i cukrem. Gratin dekorować posiekaną natką pietruszki i podawać z sałatką.

 

Czas przygotowania: 75 minut Jedna porcja zawiera: 1760 kJ/420 kcal



Dowiedz się więcej na temat: marchew | seler | sałat | Gratin selerowo-marchewkowy

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje