Groch z kapustą

Podawać z majerankiem.

Składniki na 6 porcji:

Reklama

- 1 kg kiszonej kapusty,
- 1/2 szklanki łuskanego grochu,
- 2 cebule,
- 4 łyżki oleju,
- 2 liście laurowe,
- sól, pieprz ziarnisty,
- pieprz mielony,
- majeranek.

Przygotowanie:

Groch opłukać, zalać chłodną, przegotowaną wodą, odstawić na całą noc. Następnego dnia ugotować do miękkości. Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli ktoś nie lubi zbyt kwaśniej, można ją kilkakrotnie przepłukać w zimnej wodzie. Następnie zalać niewielką ilością wody, gotować do miękkości z listkami laurowymi, pieprzem i majerankiem. Cebulę umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Usmażyć na złoto na oleju. Do kapusty dodać cebulę, groch, wymieszać, doprawić, gotować około 20 minut.
Potrawę podawać posypaną świeżym majerankiem.
Porcja - 220 kcal
Czas przygotowania: 55 minut

Dowiedz się więcej na temat: Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie | kapusta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje